A neutrínók és a sötét anyag fizikája (e-könyv)

Ingyenes

Szerző: Fényes Tibor

Terjedelem: 148 oldal

Kiadás éve: 2018

Cikkszám:
54349-1
Kategóriák:
DE hozzáférésFényes TiborFizikaTermészettudományi és Technológiai Kar

Leírás

A neutrínófizika intenzíven művelt tudományos kutatási terület, aminek számos oka van. A neutrínók az univerzum leggyakoribb anyagi részecskéi. Testünket másodpercenként tízezermilliárdnyi neutrínó járja át, bár ezt nem észleljük, mivel a kölcsönhatásuk az anyaggal rendkívül kicsi. A részecskefizika standard modellje szerint a neutrínók tömeg nélküliek, ugyanakkor a kísérletek szerint van tömegük, ami egy új fizika kezdetét jelenti. A neutrínófizikának gyakorlati alkalmazásai is vannak a geológia és a kozmológia területén. A neutrínófizika egyaránt fontos mind a részecske-, mind az atommag- és asztrofizika számára. A jelen könyv I. fejezete röviden áttekinti a neutrínók alapvető sajátságait. A II. kiemelten tárgyalja a neutrínók oszcillációját. A III. a kísérleti technikákat foglalja össze, és ismerteti a neutrínófizika legújabb eredményeit. A IV. a fejlődési irányokat, az V. az alkalmazásokat tárgyalja. A legújabb asztrofizikai adatok szerint a világegyetem tömegének ~ 26%-a hideg sötét anyagból áll. Ez utóbbi részecskéit nem ismerjük. Amennyiben sikerülne fényt deríteni erre a rejtélyre, ez a 21. század egyik legnagyobb felfedezése lehet.
A könyv sötét anyaggal foglalkozó része ismerteti a sötét anyag létét bizonyító eredményeket, valamint áttekintést ad azon feltételezett részecskékről, amelyekből a sötét anyag állhat. Tárgyalja az eddig elért kutatási eredményeket és a kutatások távlatait. A jelen munka támaszkodik a szerző korábbi munkáira: Fényes T.: Részecskék és kölcsönhatásaik (Debreceni Egyetemi Kiadó, 3., korszerűsített kiadás, 2013) és Fényes T. és mtsai.: Atommagfizika I. (Debreceni Egyetemi Kiadó, 2., korszerűsített kiadás, 2009). Így bizonyos elemi ismereteket feltételez. Ugyanakkor a neutrínók és a sötét anyag fizikáját sokkal részletesebben tárgyalja és a legújabb eredményeket is magába foglalja.
A kötet elsősorban fizikus és tanárjelölt egyetemi hallgatóknak ajánlható, akik mesteri, ill. PhD doktori fokozat elnyerésére törekednek. Érdeklődésre számíthat továbbá kutatók, tanárok, fizikusok és mérnökök részéről is.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„A neutrínók és a sötét anyag fizikája (e-könyv)” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1

Kosár

Teljes összeg:
400 Ft