Amerikai magyar református lelkészek életútja adattári rendszerben 1891-2000 (e-könyv)

Ingyenes

Szerzők: Puskás Julianna, Kovács Ábrahám

Sorozati tag: Amerika tegnap és ma 3.

ISSN: 2060-4084

Terjedelem: 294 oldal

Kiadás éve: 2017

Kategóriák:
Amerika tegnap és maBölcsészettudományi KarDE hozzáférésKovács ÁbrahámPuskás JuliannaVallás- és hittudomány

Leírás

Rengeteg magyar és szlovák bevándorló próbált szerencsét az Újvilágban, Amerikában az északkeleti régióból, ahol hagyományosan a Tiszáninneni és a Tiszántúli Református Egyházkerületek biztosítottak kereteket a református közösségek számára. Emellett Debrecen, a Partium és Erdély hatása is jelentős, mint kibocsátó központ.

A lelkészi társadalom számos más érdekességet is mutat. Voltak olyanok, akik nem bírták a kinti létet és hazatértek Magyarországra. Láthatunk arra is példát, hogy egy adott lelkész ismét visszaköltözött az USA-ba. Sokan a kinti úttörő munka elvégzése után mér nem kívántak hazajönni. Voltak olyanok is, akik már kint születtek és ott őrizték meg a református identitásukat mint második generációs amerikai magyarok. Ismét mások felőrlődtek abban a rengeteg kihívással teli helyzetben, amelyben a magyarországi református és más vallásfelekezetből jövő igencsak heterogén közösségek keresték a megélhetést, a fennmaradást és a közösségi életet.

Ez a kötet szerény segédlet az amerikai magyar református közösségek kutatása terén, Az anyag bővíthető, és reménységünk szerint további pontosítások és forrásbővülések várhatóak a jövőben, amelyek a kinti református közösségek életét mutatják be.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Amerikai magyar református lelkészek életútja adattári rendszerben 1891-2000 (e-könyv)” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0

Kosár

Teljes összeg:
0 Ft