Hegynevek a középkori Magyarországon (e-könyv)

Ingyenes

Szerző: Reszegi Katalin

Sorozati tag: A Magyar Névarchívum Kiadványai 21.

Terjedelem: 216 oldal

Kiadás éve: 2011

Cikkszám:
27055-1
Kategóriák:
A Magyar Névarchívum kiadványaiBölcsészettudományi KarDE hozzáférésFöldrajz- és földtudományNyelvtudományReszegi Katalin

Leírás

“A hegynevek, s azon belül is a középkori hegynevek vizsgálata meglehetősen mostohán kezelt területe a magyar névkutatásnak: míg ugyanis a településnevek vagy a víznevek különböző szempontú elemzésével könyvtárnyi szakirodalom foglalkozik, addig a hegynevek teljes feldolgozása mindmáig hiányzik, sőt a kifejezetten e névfajta kutatásához kapcsolódó munkák sora is igen rövid.

Munkámban a magyar helynévtörténeti vizsgálatok e hiányának pótlásaként a korai ómagyar kori hegynevekhez kapcsolódó névadási-névhasználati szokások bemutatására vállalkozom, illetőleg bőséges névállomány alapján törekszem a névfajta kapcsán eddig felmerült kérdések alaposabb megvilágítására is. E vizsgálatok révén azt kívánom szemléltetni, hogy egy adott névfajta, jelen esetben a hegynevek vizsgálata milyen haszonnal járhat a névkutatás egésze, illetőleg a társtudományai számára. Munkámmal mindezeken túl mintát is igyekszem adni a további, eddig rendszerszerűen még nem vizsgált helynévfajták feldolgozásához.”

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Hegynevek a középkori Magyarországon (e-könyv)” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0

Kosár

Teljes összeg:
0 Ft