Textológia – filológia – értelmezés (e-könyv)

Ingyenes

Alcím: Klasszikus magyar irodalom

Szerkesztők: Czifra Mariann, Szilágyi Márton

Sorozati tag: Csokonai Könyvtár 55.

ISSN: 1217-0380

Terjedelem: 410 oldal

Kiadás éve: 2014

Cikkszám:
43172-1
Kategóriák:
Bölcsészettudományi KarCsokonai Universitas Könyvtár. Bibliotheca studiorum litterariumCzifra MariannDE hozzáférésIrodalomtudománySzilágyi Márton

Leírás

Hogyan jönnek létre a magyar irodalmi klasszikusok szövegkiadásai? Milyen megoldásokat kíván Arany János, Kazinczy és Kölcsey műveinek sajtó alá rendezése? Miféle elméleti és materiális természetű feladványok elé állít a kiadói tevékenység? Ez a tematikus tanulmánykötet a 18-19. századi textológia területére kalauzol, s szövegkiadással foglalkozó kutatók eredményeiről ad számot. Tanulmányaik azokra az elméleti kihívásokra reagálnak, amelyek munkájukat az utóbbi időkben érték – olyan tapasztalatokból építkezve, amelyek a tevékenységüket mindenkor kísérik.

A kötet egy 2013-as, Miskolcon megrendezett konferencián alapul, amely egy átfogó, a magyarországi szövegkiadások helyzetét áttekinteni kívánó sorozat részeként valósult meg. A tanácskozás a klasszikus magyar irodalom textológiai feldolgozásának időszerű kérdéseit kívánta áttekinteni számos kutatóhely munkatársai bevonásával. Az ebből a vállalkozásból létrejövő, átdolgozott és újraforgalmazott tanulmányok, textológiai és filológiai eredetükre építve, az értelmezés kereteit, műfaji határait kihasználva válnak egy történeti-poétikai szövegértelmezés hordozóivá, elmélyítve az irodalomtörténeti reflexió lehetőségeit.

Az esettanulmányok, illetve a teoretikus és módszertani általánosításra is vállalkozó dolgozatok sokrétű, változatos képét rajzolják fel a textológia tudományterületének, s kijelölik a közeljövő számos feladatát is.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Textológia – filológia – értelmezés (e-könyv)” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0

Kosár

Teljes összeg:
0 Ft