Szőlőtermesztés

1 800 Ft

Szerkesztő: Dr. Rakonczás Nándor

ISBN: 978-963-318-304-5

Terjedelem: 194 oldal

Kiadás éve: 2012

KívánságlistáraEltávolítás
Kívánságlistára
Megosztás

Leírás

A szőlőfajok evolúciójának ismerete azért fontos, mert a földtörténet során egymástól elváló úton, más tulajdonságok irányába fejlődő fajok különbözőségének termesztéstechnológiai jelentősége van!
A franko-amerikai (észak-amerikai szőlőfajok) jelentősége elsősorban a filoxéra elleni biológiai védekezési módszer, az alanytermesztés és oltványkészítés szempontjából fontos. Ez a csoport másodsorban a lisztharmat, peronoszpóra és botritisz betegségekkel szembeni rezisztencianemesítés, a direkttermő szőlőfajták (Noah, Izabella, Elvira, Delaware, Othello) és a nemesítésben is felhasznált hibridek szempontjából érdemel említést (SV 12375).
A kelet-ázsiai szőlőfajok csoportjából elsődlegesen a hidegtűrés és környezeti tényezőkkel szembeni ellenállóság növelése érdekében a nemesítésben felhasznált V. amurensis érdemel említést (Kunleány, Kunbarát, Orpheus, Amadeus, Pannon frankos). A ma termesztett eurázsiai szőlőfajták a 8000 éves emberi kiválogatás során a V. silvestrisből alakultak ki. A termesztett V. vinifera három földrajzi csoportja közötti különbségek szintén nagy termesztéstechnológiai jelentőséggel bírnak (érés- és tenyészidő, tápanyagigény, növekedési habitus, rügytermékenység, biológiai potenciál, klímaadaptációs készség).
Nem minden művelés- és metszésmód alkalmas minden fajta termesztésére!

További információk

Tömeg 342 g
Méretek 238 × 168 × 12 mm

Vélemények

Még nem érkezett vélemény

Légy te az első aki értékeli: “Szőlőtermesztés”

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Érdekelhetnek még…