ISBN eljárásrend

A Debreceni Egyetem SZMSZ értelmében a Debreceni Egyetemen kiadói joggal a rektor, a dékánok és a DUPress rendelkeznek.

A sajtótermékek kötelespéldányainak szolgáltatásáról és hasznosításáról szóló 60/1998. (III. 27.) Kormányrendelet a legalább 50 példányban sokszorosított sajtótermékek gyűjtését, megőrzését, számbavételét és szolgáltatását az Országos Széchényi Könyvtár koordinálásával írja elő; melyhez a beszolgáltatás hazai előállítás esetén a nyomdák; egyéb esetben a kiadók kötelezettsége.

A Debreceni Egyetem Szenátusa 17/2014. (XII.11.) sz. határozatának értelmében Debreceni Egyetem nevében megjelentetett kiadványok nemzetközi azonosító számainak (ISBN, ISSN) igénylése, központi kezelése, nyilvántartása és az ezzel összefüggő kötelespéldányok beszolgáltatása a DUPress feladata.

A Debreceni Egyetem neve csak ezen eljárásrend betartásával tüntethető fel kiadványon; a DUPress-é abban az esetben, ha a kiadó a teljes ISBN ügyintézésen túli munkát is végez.

  1. Amennyiben a kiadványok a DUPress kiadásában és nyomdájában készülnek, vagy e-jegyzet: a Megrendelőnek a megrendelés után nincs további tennivalója.

  2. Amennyiben kiadványok a DUPress kiadásában, ám más nyomdában készülnek, a kiadvány ISBN számát a kiadó a kiadási folyamatba illesztve kéri meg. A Megrendelőnek nyilatkozni kell az űrlapon, hogy kötelezettséget vállal a (szerző, cím) kiadvány esetében a fent említett kormányrendelet által rárótt kötelespéldány beszolgáltatására, valamint a megjelenést követő 30 napon belül az isbn@lib.unideb.hu email címen keresztül eljuttatja a DUPress-hez a kötelespéldányként beszolgáltatott kiadványok nyomdai szállítólevélének másolatát.

  3. Amennyiben a kiadványok kiadója az adott kar, a Megrendelő a nyomdai munkákkal a DUPress-t bízza meg: az ISBN szám igénylését szintén az űrlapon teheti meg; a Megrendelőnek a kötelespéldányokkal kapcsolatban nincs további tennivalója.

  4. Amennyiben a kiadványok nem a DUPress közreműködésével készülnek, a Megrendelő a nyomdai munkákkal más nyomdát bíz meg: az ISBN szám igénylését és a kötelespéldányok beszolgáltatására vonatkozó kötelezettségvállalást a már említett űrlapon teheti meg; valamint a kötelespéldányként beszolgáltatott kiadványok nyomdai szállítólevélének másolatát is kérjük a megjelenést követő 30 napon belül.

  5. Amennyiben olyan elektronikus kiadvány ISBN számáról van szó, ami nem a DUPress közreműködésével készül, a Megrendelő kötelezettséget vállal, hogy azt megjelenés után 30 napon belül feltölti a DEA-ba.

Az Ön által megadott adatokat kizárólag az azonosítószám megrendelése miatt használjuk fel.

Az ISBN szám ügyintézésének átfutási ideje az OSZK ISBN Irodában 1-15 munkanap. 

Kérjük, a nyomdai munkálatok előtt ezt figyelembe véve igényelje!

ISBN szám igénylése