Ingyenes
312 oldal
978-963-318-504-9
A legtermészetesebb emberi táplálékok egyike a tej. Kevés olyan biológiai termék van, amely annyi formában szerepelne az emberiség táplálkozás-kultúrájában. Se szeri, se száma a tejből készült termékeknek – a „ tejcsalád tagjainak” –, amelyek a történelem során kialakultak a világ különböző tájain, hozzájárulva népek, népcsoportok fennmaradásához, de egyúttal napjaink élelmiszerválasztékát is gazdagítják. „Ez az első kezdeti táplálék, amely maga a titok, az étel egyértelmű fogalma a világon” – írja Feuerbach, Ludwig német filozófus 1866- ban. A tej az első táplálék úgy az ember, mint sok állat számára, a születés után. A tej összeköt bennünket az emlős állatok világával, egyúttal az élet továbbadásának biztos záloga. A tej kultúrája egyidős az emberi történelemmel, általa nyomon követhető a társadalom gazdasági fejlődése, a tudomány és a technikai haladás, sőt még a hitélet módosulása is. A tej története szerteágazó. Szinte lehetetlen a teljesség bemutatása, hiszen számos népről, népcsoportról kellene említést tenni, amelyek hozzájárultak az emberiség történetében a tej sokoldalú hasznosításához. Már előjárójában megemlítendő, hogy modern világunkban a tej és tejtermékek termelésének fő színtere Nyugat-Európa és Észak-Amerika, valamint Ausztrálóceánia, ahol a „tejkultusz” fölénye vitathatatlan. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy az állati tej emberi táplálékként való felhasználásának bölcsője Elő-Ázsiában ringott, hitbeli nézetekkel párosulva. Továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy a világ egyes térségeiben a tejet adó háziállatok fajai eltérőek, attól függően, hogy a történelem során az adott tájon melyik kérődző állat háziasítására nyílt lehetőség.
Összeállításunkban – terjedelmi korlátokhoz igazodva – igyekszünk számba venni a tej és tejtermékek múltját és jelenét, ami egyúttal utalás a jövőre nézve is. A mezőgazdasági kultúrában előkelő helyet elfoglaló tejtörténet az ember és a háziállatok kapcsolatából született meg, s vált a mezőgazdasági termelés hagyományokban gazdag tárházává, az életminőség fokmérőjévé. A világ tejgazdaságának főbb mozzanataira kitérve nyomon követjük a magyar tejkultúra kialakulását is, napjainkig. Nem szokványos tejgazdasági jegyzetről van szó, hiszen a történetiség bővebb körét érintjük, az agronómia, az agrártörténet, a néprajz, a hitvilág, a nyelvészet, sőt a törvényhozás, stb. tejjel kapcsolatos kérdéseit is.
312 oldal
978-963-318-504-9
Értékelések
Még nincsenek értékelések.