Autonómia és paternalizmus

4 800 Ft

Alcím

Az orvos-beteg kapcsolat etikai kérdései a modern medicinában

Szerző(k) / Szerkesztette

Sorozat

Meditor. Bioetikai sorozat 7.

ISBN

978-963-318-685-5

ISSN

2064-034X

Terjedelem

412 oldal

Kiadás éve

Kategóriák:
Általános Orvostudományi KarBölcsészettudományi KarFilozófiaMeditor bioetikai sorozatNépegészségügyi KarOrvostudományPrint on Demand

Leírás

Az orvos-beteg kapcsolat mélyreható változásokon megy át. E változások egyike a betegjogoknak, vagy a bioetika terminusával kifejezve: a páciens autonómiájának az előtérbe kerülése. A Meditor sorozat jelen kötete szerzőjének, Rózsa Erzsébetnek egyik alapvető célkitűzése annak vizsgálata, hogy milyen lehetőség van a medicina változó társadalmi, technológai, financiális, etikai, jogi feltételei között az orvos-beteg kapcsolat olyan megújítására, amely integrálni képes a páciens autonómiáját, valamint az orvos szakmai kompetenciáján és etikai felelősségén alapuló „gyenge” orvosi paternalizmust. A szerző a paternalizmust a modern orvoslás komplex feltételeinek megfelelő paternalizmusként értelmezi, amely nem azonos a hippokratészi eskün alapuló hagyományos orvosi etikával, ami az orvosra teljeskörű, osztatlan felelősséget rótt. A tájékoztatáson alapuló beleegyezés a betegjogai tudatában lévő páciens részéről ennek a megújuló kapcsolatnak már most is létező és terjedő formája nálunk is. Ennek jelentőségéhez nem fér kétség, akkor is, ha a gyakorlatban még sok kívánni valót hagy maga után. A magyar viszonyokra is kitekintve elemzi a szerző az orvosi hivatással szembeni magas etikai elvárások és a mindennapokban tapasztalható deficitek közötti feszültségeket.
A könyv gazdagítja a hazai, elsősorban angolszászamerikai orientációjú bioetikát a német bioetika elméleti-megalapozási törekvéseinek, vitáinak és eredményeinek bemutatásával. Dr. Kovács József, a Semmelweis Egyetem professzora így fogalmaz az Előszóban: „Rózsa Erzsébet könyve az elméleti kérdések iránt érdeklődő szakembereknek íródott, filozófiai igényességgel, bőségesen merítve a modern német bioetika hazánkban kevésbé ismert gazdag anyagából. Haszonnal forgathatják filozófusok, teológusok, de minden olyan szakember is, akit érdekelnek a bioetika elméleti megalapozásának kérdései, s aki igényes bevezetést keres a modern bioetika elméletéhez.”

További információk

Tömeg
518 g
Méretek
203 × 146 × 23 mm
Alcím

Az orvos-beteg kapcsolat etikai kérdései a modern medicinában

Szerző(k) / Szerkesztette

Sorozat

Meditor. Bioetikai sorozat 7.

ISBN

978-963-318-685-5

ISSN

2064-034X

Terjedelem

412 oldal

Kiadás éve

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Autonómia és paternalizmus” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0

Kosár

Teljes összeg:
0 Ft