Laus et Polemia

2 750 Ft

Alcím

Magasztalás és vetekedés közép- és kora újkori szövegtípusokban

Szerző(k) / Szerkesztette

ISBN

978-963-318-466-0

Terjedelem

348 oldal

Kiadás éve

Cikkszám:
4552
Kategóriák:
Bölcsészettudományi KarIrodalomtudományVallás- és hittudomány

Leírás

A kötet tanulmányai egy évtized irodalomtörténészi vizsgálódásainak – a szerzői válogatás szempontjai szerinti – javát adják közre. A látszólag széttartó tematikát retorikai, poétikai és teológiai, lelkiségtörténeti szempontok együttes alkalmazása hozza közös nevezőre.

Az írások első blokkja a késő antik, közép- és kora újkori hagiográfia és himnológia sajátos kérdéseivel foglalkozik: az itt olvasható himnuszelemzések liturgia-, költészet- és szövegtörténeti, illetőleg teológiatörténeti és poétikai valamint fordítástechnikai szempontból közelítenek a kiválasztott szövegekhez. A hagiográfiai témájú tanulmányok arra keresik a választ, hogy miképpen rajzolják át egy-egy szent jellemét és spiritualitását az időben változó egyházi és lelkiségi igények, az alakuló ízlés vagy éppen műfaji szempontok.

A második tömb tanulmányai a kora újkori erdélyi és magyarországi irodalom néhány, a korábbiakban ismeretlen vagy csak érintőlegesen figyelemre méltatott forrásszövegét, kultúrtörténeti jelenségét járják körül, különösen formálódó nemzettudat és regionalizmus szempontjaira figyelve, ugyanakkor filológiai összefüggéseket is tisztázva.

Végül a harmadik rész tanulmányai a konfesszionalizáció korának három hitvitáját értelmezik egyház-, retorika- és kommunikációtörténeti szempontok mentén. Ugyanitt kapott helyet a Ponciánus császár históriája középkori szövegeivel foglalkozó tanulmány, mivel e mű cselekménye is egy vitahelyzetre épül, ha annak tétje nem is az igaz hit, hanem a(z egyik) főszereplő élete vagy halála.

További információk

Tömeg
420 g
Méretek
203 × 146 × 20 mm
Alcím

Magasztalás és vetekedés közép- és kora újkori szövegtípusokban

Szerző(k) / Szerkesztette

ISBN

978-963-318-466-0

Terjedelem

348 oldal

Kiadás éve

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Laus et Polemia” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0

Kosár

Teljes összeg:
0 Ft