Pozitív idősödés, 1. (e-könyv)

Ingyenes

Szerző(k) / Szerkesztette

,

Kiadás éve

ISBN

978-963-615-006-8

Terjedelem

468 oldal

Kategóriák:
Bene ÁgnesEgészségtudományi KarMóré MariannaOrvostudományPszichológiaSzabadon letölthető e-könyvekSzociológia

Leírás

Jól tudni idősödni tanulmányban a különböző elméleti megközelítések áttekintésén túl, az életünk második szakaszának jellemzőit és ezen jellemzők kifejezetten pozitív pszichológiai szemléletű újra értelmezését vállalta fel a szerző. Azt bizonyítja, hogy az élet alkonya szólhat a teljes élet megéléséről, új célokról, a boldogság, az új potenciálok és erősségek felfedezéséről, kiaknázásáról, a , kiteljesedésről, és nem feltétlenül a hanyatlásról, az elégedetlenségről vagy a keserűségről. 

A pozitív pszichológia kialakulása, elterjedése a pozitív pszichológia nemzetközi és hazai kialakulásába, elterjedésébe vezeti be az olvasót. A pozitív pszichológia meghatározása mellett, bemutatja az irányzat két „atyját” Csíkszentmihályi Mihályt és Martin Seligmant, majd azon események sorát, amelyeket a pozitív pszichológia alapkő-letételeként tartunk számon, illetve a pozitív pszichológia három hullámának áttekintésén keresztül kirajzolódik, hogy a terület az évek során a tudóstársadalom visszajelzéseit beépítve, hogyan finomította, árnyalta célkitűzéseit. 

A karaktererősségek fogalma, jellemzői és fejlesztési lehetőségei időskorban tanulmányban a szerzők a pozitív pszichológia egyik központi fogalmát, a karaktererősségeket, illetve azok időskori vonatkozásait mutatják be, például az erősségek és a jóllét kapcsolatát, a jellegzetes erősségeket, valamint az erősségek optimális alkalmazásának lehetőségeit. Áttekintik, hogyan változnak az erősségek a különböző életkorokban, vizsgálják az időskor jellegzetes erősségeit, az erősségek időskori jóllét kapcsán betöltött szerepét. Sok nemzetközi és hazai kutatási eredményről számolnak be, és olyan  erősségek fejlesztése irányuló intervenciókat részleteznek, melyek kifejezetten az idős korosztály támogatását célozzák. 

Boldogabbak-e az idősek? Az optimizmus, remény és élettel való elégedettség összehasonlítása felnőtt- és időskorúak között tanulmányban egy empirikus kutatásban vizsgált konstruktumok szakirodalmi hátterének bemutatását követően magát a kutatást ismertetik a szerzők, bizonyítva a pozitivitási hatás (optimizmus/pesszimizmus, remény, és elégedettség) időskori megjelenését. Ez a tanulmány, a kutatás részletes ismertetésével módszertani támogatást is nyújthat például szakdolgozat írás előtt állóknak. 

A tanulás pozitívumai időskorban     tanulmány azt mutatja be, hogy hogyan támogathatja a pozitívabb időskor megélését a tanulás, a tanulás szeretete és a közösség ereje.   

Tehetséggondozás egy életen át – A képzőművészeti alkotó tevékenység és a tehetséggondozás szerepe időskorban tanulmány arra mutat be egy jó példát, hogy az időskorban megmutatkozó képzőművészeti tehetségek gondozása hogyan lehet hatással az idős tehetségek életére, hozzájárulva a sikeres idősödéshez.  

A meggyőzés pozitív útjai időskorban tanulmány a pszichológia, a kommunikációelmélet és közgazdaságtan meggyőzésre vonatkozó ismereteinek olyan összegzését nyújtja, ami az idősek érdekében kivitelezett, etikus meggyőző kommunikációt elősegítheti, akár családtagok, barátok, akár szakemberek kezdeményezik azt.  

Az időskori jóllét támogatásának lehetőségei és összefüggése a társas jólléttel tanulmány szintén egy empirikus kutatást mutat be. A szakirodalmi háttér felvázolásában teret kap a társas jóllét és annak befolyásoló tényezői, a környezeti és a személyiségbeli sajátosságok, a depresszió szerepe, a társas bevonódás, a testmozgás jelentősége, a big-5 személyiségvonások, valamint az Erikson-i pszichoszociális fejlődéselmélet tanai. 

A Generációk közötti együttműködés tanulmány a különböző generáció elméletek mellett, a generációmenedzsment és a kormenedzsment fogalmába vezeti be az olvasót. 

A kötet záró tanulmánya Gerontológia a hazai tudományos folyóiratokban címmel azon hazai tudományos folyóiratokban megjelent publikációk adatait olvashatják, amelyek a gerontológia legkülönbözőbb részterületéről és a határterületekről származnak.  

Az olvasottak feldolgozását feladatok, esettanulmányok, érdekes információk, könyvajánlások, és gyakorlati javaslatok támogatják. 

További információk

Szerző(k) / Szerkesztette

,

Kiadás éve

ISBN

978-963-615-006-8

Terjedelem

468 oldal

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Pozitív idősödés, 1. (e-könyv)” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0

Kosár

Teljes összeg:
0 Ft