Siralmas imádság és nemzeti önszemlélet

3 500 Ft

Szerző: Fazakas Gergely Tamás

Sorozati tag: Csokonai Universitas Könyvtár 50.

ISBN: 978-963-318-275-8

ISSN: 1217-0380

Terjedelem: 444 oldal

Kiadás éve: 2012

Cikkszám:
3079
Kategóriák:
Bölcsészettudományi KarCsokonai Universitas Könyvtár. Bibliotheca studiorum litterariumFazakas Gergely TamásIrodalomtudományPrint on Demand

Leírás

A 17. század második felében széles körben elterjedt magyarországi református imádságoskönyvek többes szám első személyű könyörgéseinek rendszeres olvasása, újramondása, éneklése a közösséggel való grammatikai és pragmatikai azonosulás lehetőségét teremthette meg az imákat magánosan, liturgiai vagy paraliturgiai alkalmakkor használók számára. A monográfia azt vizsgálja, hogy a siralmas és bűnbánó imák milyen (nemzeti, felekezeti és regionális összefüggésben értelmezhető) önszemléleti mintákat jeleníthettek meg az eltérő politikai, vallási és regionális kontextusokban: az 1650–60-as évek lengyel-, tatár- és törökdúlásai idején, valamint a gyászévtizedben (1670–80-as évek).
Az imádságoskönyvek, továbbá más prózai és verses imák alapos filológiai és kiadástörténeti, valamint grammatikai és retorikai elemzései olvashatók e kötetben. Ezek egyrészt azt tárják fel, hogy az összetett bibliai tropológiát alkalmazó szövegek miként buzdították az imahasználókat siralomra és bűnbánatra. Másrészt azzal foglalkoznak, hogy maguk az imádságoskönyvek, valamint a korabeli imaelméleti munkák milyen tudatossággal és fogalmi pontossággal rendszerezték a sírást mint lamentációs és penitenciás imádságot.

További információk

Tömeg
456 g
Méretek
205 × 144 × 24 mm

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Siralmas imádság és nemzeti önszemlélet” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0

Kosár

Teljes összeg:
0 Ft