Örök magyar professzor üzenete

(1 vásárlói értékelés)

3 000 Ft

Alcím

Tanulmányok Karácsony Sándorról

Szerző(k) / Szerkesztette

Sorozat

Oktatáskutatás a 21. században 8.

ISBN

978-963-318-814-9

ISSN

2559-8864

Terjedelem

178 oldal

Kiadás éve

Cikkszám:
8871
Kategóriák:
Bölcsészettudományi KarNeveléstudományOktatáskutatás a 21. századbanVincze Tamás

Leírás

Kötetünk címét Karácsony Sándortól vettük kölcsön, ő használta A magyar világnézet c. könyvében. A 20. század legtöbbet vitatott munkásságú magyar pedagógusa, Lósy-Schmidt Ede Hatvani-életrajzáról írt recenzióját látta el ezzel a figyelemfelkeltő címmel, a debreceni természettudóst, Hatvani Istvánt, a mondahőssé lett különc tanárt nevezte örök magyar professzornak.

Örök magyar professzor tehát Karácsony Sándor. A Karácsony-életmű ismeretében nyugodtan kijelenthetjük, hogy a sokoldalú, tehetséges tudós akkor került igazán a helyére, amikor elnyerte a debreceni egyetem pedagógiai katedráját, mégis érdemes körüljárni azt, hogy Karácsony maga hogyan viszonyult a saját professzorságához, milyen módon élte meg ennek a feladatnak a felelősségét és súlyát. Egyetemi tanári székfoglaló beszédéből kitűnik, hogy a Debrecenhez sok szállal kötődő pedagógus tökéletesen tisztában volt a rá váró feladatok nehézségével, de felkészültnek érezte magát az új szerepkörre, nem is igyekezett álszerény frázisokkal kendőzni az elégedettségét. Ebben a székfoglalóban értékes és eredeti megállapításokat tett a professzori szerepről, létmódról és magáról az egyetem lényegéről is. Az egyetemi tanári működését megnyitó beszéde azért is jelentős, mert a debreceni pedagógus régi fixa ideáját is megemlíti benne: különbséget tesz a szaktudós és a professzor között.

További információk

Alcím

Tanulmányok Karácsony Sándorról

Szerző(k) / Szerkesztette

Sorozat

Oktatáskutatás a 21. században 8.

ISBN

978-963-318-814-9

ISSN

2559-8864

Terjedelem

178 oldal

Kiadás éve

Örök magyar professzor üzenete termékről 1 értékelés

  1. Bátfai Erika

    2019.07.02. 14.00 A DE BTK Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet és az MTA Pedagógia Bizottság Nevelésszociológia Albizottságának Új kutatási eredményeink c. könyvbemutatóján szereplő kötet.
    Helyszín: Debreceni Egyetem Főépület, 7/8. terem

Mondd el a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0

Kosár

Teljes összeg:
0 Ft