Szőlőtermesztés (e-könyv)

Ingyenes

Szerkesztő: Rakonczás Nándor

Terjedelem: 194 oldal

Kiadás éve: 2014

Kategóriák:
AgrártudományE-jegyzetekMezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarRakonczás Nándor

Leírás

A szőlőfajok evolúciójának ismerete azért fontos, mert a földtörténet során egymástól elváló úton, más tulajdonságok irányába fejlődő fajok különbözőségének termesztéstechnológiai jelentősége van!
A franko-amerikai (észak-amerikai szőlőfajok) jelentősége elsősorban a filoxéra elleni biológiai védekezési módszer, az alanytermesztés és oltványkészítés szempontjából fontos. Ez a csoport másodsorban a lisztharmat, peronoszpóra és botritisz betegségekkel szembeni rezisztencianemesítés, a direkttermő szőlőfajták (Noah, Izabella, Elvira, Delaware, Othello) és a nemesítésben is felhasznált hibridek szempontjából érdemel említést (SV 12375).
A kelet-ázsiai szőlőfajok csoportjából elsődlegesen a hidegtűrés és környezeti tényezőkkel szembeni ellenállóság növelése érdekében a nemesítésben felhasznált V. amurensis érdemel említést (Kunleány, Kunbarát, Orpheus, Amadeus, Pannon frankos). A ma termesztett eurázsiai szőlőfajták a 8000 éves emberi kiválogatás során a V. silvestrisből alakultak ki. A termesztett V. vinifera három földrajzi csoportja közötti különbségek szintén nagy termesztéstechnológiai jelentőséggel bírnak (érés- és tenyészidő, tápanyagigény, növekedési habitus, rügytermékenység, biológiai potenciál, klímaadaptációs készség).
Nem minden művelés- és metszésmód alkalmas minden fajta termesztésére!

További információk

Tömeg
342 g
Méretek
238 × 168 × 12 mm

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Szőlőtermesztés (e-könyv)” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Érdekelhetnek még…

0

Kosár

Teljes összeg:
0 Ft