Vidéki innováció és hálózatosodás

1 950 Ft

Alcím

Alcím: A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat első évei

Szerző(k) / Szerkesztette

ISBN

978-963-309-065-7

Terjedelem

112 oldal

Kiadás éve

Cikkszám:
4537
Kategóriák:
Bölcsészettudományi KarSzociológia

Leírás

Kötetünk rendhagyó módon személyes előszóval kezdődik. Csatári Bálint gondolatai kiválóan summázzák az elmúlt évtized vidékfejlesztésben lezajlott eseményeit, kiindulva az első átfogó vidékstratégia megalkotásának kísérletétől a lezáródó 2007–2015-ös európai uniós fejlesztési ciklusig. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (továbbiakban MNVH) 2008-ban alakult, létrehozásának körülményei nem elválaszthatók Magyarország uniós csatlakozásától. A vidék felzárkóztatását segítő vidéki hálózatok kiépítésére a 2007–2013-as időszakban álltak rendelkezésre először pénzügyi források. A hálózat már meglévő erőforrásokra épülve fejlődött, kialakításában hangsúlyos szerepet kaptak a LEADER akciócsoportok, a helyi közösségek és 2010-ig a helyi vidékfejlesztési irodák is.
Mezőszentgyörgyi Dávid tanulmányában az MNVH megalakulásától követi nyomon a szervezet tevékenységének jellemzőit, azok technikai és szakmai szervezésének legfontosabb állomásait. Átfogó összegzését adja annak az eltelt időszaknak, amely során a szervezet szakmai, tervezési és programozási segítségnyújtása bizonyítottan hozzájárult a magyar vidék fejlesztéséhez.
Czibere Ibolya tanulmányai szervezetszociológiai szempontok alapján elemzik az MNVH szervezeti struktúráját, irányítási rendszerét, és működésének hatékonyságát. A dokumentumelemzésre épülő fejezetek a stratégiaalkotástól a napi szintű munkaszervezésen át a jövőorientációig mutatják be a tipikus szervezeti magatartásokat, a cél eszköz orientációkat, és az ebből fakadó szervezeti erősségeket és kockázatokat.
Kovách Imre a hálózatiság és a hálózati társadalom fogalmain keresztül írja le az MNVH hálózati működésének jellemzőit. A 2014-ben végzett online kutatás eredményeire és az MNVH hálózatához tartozó tagság adatainak elemzésére épülő tanulmány elsődleges célja a szervezet hálózati működésének, a hálózatiság kiterjedtségének és intenzitásának értékelése.
Csatári Bálint tanulmánya az MNVH elmúlt hét évének szakmai munkáját elemzi a 2014-ben végzett online kutatás eredményeire és az MNVH regisztrációs adatbázisára építve. Ennek keretében összegző értékelését adja a szervezet szakmai és technikai működésének, kiemelve és hangsúlyozva az elért eredményeket és sikereket, támogató kritikával illetve a működésbeli hiányokat és a hátrányokat.

További információk

Tömeg
207 g
Méretek
238 × 168 × 8 mm
Alcím

Alcím: A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat első évei

Szerző(k) / Szerkesztette

ISBN

978-963-309-065-7

Terjedelem

112 oldal

Kiadás éve

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Vidéki innováció és hálózatosodás” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0

Kosár

Teljes összeg:
0 Ft